Πέμπτη 5 Νοεμβρίου 2009

Η Ιστορία της Παραψυχολογίας (C. S. Alvarado)

Ένας από τους καλύτερους τρόπους να γνωρίσεις την (σ.σ. ακαδημαϊκή) παραψυχολογία, είναι να μελετήσεις την ιστορική της εξέλιξη. Η ιστορία μπορεί να σε βοηθήσει να καταλάβεις τις αρχές των ιδεών, των θεωριών, της μεθοδολογίας, των αντιπαραθέσεων, των όρων κ.λπ. μέσα από ντοκουμέντα της εποχής όπου η εξέλιξη των παραπάνω έλαβε χώρα, ερχόμενοι έτσι σε επαφή τόσο με την εκάστοτε παραψυχολογική έρευνα όσο και με τις κοινωνικές προεκτάσεις αυτής που επηρέασαν τον κλάδο. Το τελευταίο (σ.σ. οι κοινωνικές προεκτάσεις) περιλαμβάνει τις πεποιθήσεις που επικρατούσαν την εκάστοτε χρονική περίοδο, την αντιπαράθεση με άλλα επιστημονικά πεδία και αρχές, μοτίβα πνευματικής αλληλεπίδρασης κ.ά.

Ως προς την διενέργεια παραψυχολογικών ερευνών από την πλευρά μας, η παλαιότερη βιβλιογραφία μας προσφέρει πηγές και δεδομένα ώστε να αποφύγουμε παλαιότερα λάθη στη μεθοδολογία, να σκεφτούμε πιθανές υποθέσεις προς έλεγχο μέσω της έρευνας μας, αλλά και να αξιολογήσουμε τις όποιες αντιπαραθέσεις μπορεί να εμφανιστούν.
Επιπλέον, η μελέτη της ιστορίας μας προσφέρει και πληροφορίες για την καθημερινότητα των ανθρώπων που έχουν ασχοληθεί με την παραψυχολογία: όπως ερευνητές, μέντιουμς, psychics και θεωρητικούς παραψυχολόγους.

Carlos S. Alvarado
(University of Virginia, ΗΠΑ)


Κατεβάστε ολόκληρο το paper του παραψυχολόγου C. S. Alvarado σε μορφή .pdf πατώντας εδώ.

Σημείωση: Ευχαριστώ τον Γιώργο Ιωαννίδη που μου πρότεινε αρχικά να συμπεριλάβω το παρόν paper στο Ψ Blog.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου