Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009

Προφητικά Όνειρα


Τα όνειρα από τη φύση τους μοιάζουν ξεχωριστά και ιδιαίτερα παράξενα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ο άνθρωπος μοιάζει να εισέρχεται σε άλλους κόσμους όπου όσοι κανόνες ξέρει αναιρούνται, όπου σχεδόν τα πάντα είναι δυνατά. Πέρα όμως από την, ούτως ή άλλως, περίεργη φύση τους, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις κατά τις οποίες τα όνειρα αποκτούν και παραφυσικές προεκτάσεις… αποκτούν προφητικές ικανότητες.
Για τα περίεργα αυτά όνειρα έχουν μιλήσει πολλοί. Αρκετοί άνθρωποι φιλοσόφησαν για τη σημασία τους, διάφοροι ψυχολόγοι προσπάθησαν να δώσουν τη δική τους εκδοχή στο παράξενο αυτό φαινόμενο, ενώ ορισμένοι ερευνητές κατέγραψαν τις εμπειρίες ανθρώπων που βίωσαν τέτοια όνειρα.
Ως προσπάθεια καταγραφής ξεκίνησε και η μελέτη του φαινομένου από την Ελληνική Εταιρία Ψυχικών Ερευνών στις αρχές του 20ου αιώνα. Γρήγορα όμως οι καταγραφές πλήθαιναν και δημιουργήθηκε η ανάγκη για περαιτέρω έρευνα. Κάπως έτσι, η εταιρία σύντομα προχώρησε σε μελέτες και αναλύσεις που κρίνονταν από καθαρά επιστημονικά πλαίσια.

Παραφυσικές Εμπειρίες
Τα παρακάτω περιστατικά παρουσιάστηκαν στο έντυπο Ψυχικαί Έρευναι (έτος 3ον τεύχος 5ον) που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα τον Μάιο του 1927. Σήμερα τα λιγοστά αντίτυπα του θεωρούνται σπάνια και βρίσκονται στα χέρια συλλεκτών.
Παρακάτω παραθέτω τα σχετικά δημοσιεύματα του εντύπου, σε ελεύθερη απόδοση (το πρωτότυπο κείμενο είναι σε καθαρεύουσα).

22 Νοεμβρίου 1926
Εκείνο το παράξενο βράδυ ένας άνθρωπος, ονόματι Επαμεινώνδας Γ. Γαρμπής, είδε κατά την διάρκεια του ύπνου ένα όνειρο-προφητεία. Μέσα στη θολή και ρευστή ατμόσφαιρα που περιβάλει κάθε όνειρο, είδε τον αδερφό του Ηρακλή με τον οποίο ζούσαν μακριά αρκετά χρόνια. Τον είδε καθαρά να ακολουθεί μια νεκρώσιμη ακολουθία σε ένα ομιχλώδες επιβλητικό περιβάλλον.
Το όνειρο εξελίχθηκε μουντό έως ότου διακόπηκε απότομα στο σημείο όπου η ακολουθία έφτασε και προχώρησε προς το εσωτερικό του νεκροταφείου. Εκείνη την στιγμή ο Ε. Γ. Γαρμπής τινάχτηκε απότομα από το κρεβάτι ξυπνώντας από τον παράδοξο αυτόν εφιάλτη.
Όπως έχει συμβεί όμως στους περισσότερους από εμάς έστω και μία φορά, όταν κοιμήθηκε συνέχισε να βλέπει το ίδιο όνειρο σαν αυτό να είχε προχωρήσει ακριβώς όση ώρα ήταν αυτός ξύπνιος. Ο αδερφός του επέστρεφε από το νεκροταφείο στην οικία του.
Όπως ήταν λογικό ο Επαμεινώνδας Γ. Γαρμπής αναστατώθηκε από το όνειρο και με τρόμο περίμενε την έλευση της κακής είδησης, μιας και στο παρελθόν συχνά τα όνειρα του γίνονταν πραγματικότητα. Έτσι και έγινε.
Τον Δεκέμβριο έλαβε επιστολή από τον αδερφό του, υπογεγραμμένη στις 4 του μηνός, στην οποία με λύπη του ανήγγειλε τον θάνατο του υιού του Φρειδερίκου στις 22 Νοεμβρίου του 1926. Πέθανε αφού δεν άντεξε στην πίεση μιας μακροπρόθεσμης ασθένειας, την οποία ο Επαμεινώνδας Γ. Γαρμπής δεν γνώριζε καν.
Ο Φρειδερίκος πέθανε στις 22 Νοεμβρίου του 1926, η κηδεία έγινε λίγο αργότερα εκείνην την ημέρα. Το βράδυ εκείνης της μέρας το παράδοξο όνειρο επισκέφτηκε τον Ε. Γ. Γαρμπή, μεταφέροντας του μία γνώση που η λογική δεν επέτρεπε να είχε.

Λίγα χρόνια πριν. Η επίσκεψη του νεκρού…
Στο ίδιο άτομο συνέβη και το επόμενο παραφυσικό περιστατικό. Στο ίδιο τεύχος του εντύπου Ψυχικαί Έρευναι παρουσιάζεται από τον ίδιο άνθρωπο ένα ακόμα παράδοξο προφητικό όνειρο. Ένας νεκρός τον επισκέφτηκε με σκοπό να τον καθησυχάσει.
Λίγα χρόνια πριν το 1926, καθώς ονειρευόταν είδε έναν άρρωστο συγγενή του τον οποίο και βοηθούσε συχνά στο παρελθόν όποτε είχε ανάγκη. Εκείνη την νύχτα τον είδε ροδοκόκκινο και ευτυχισμένο να του απευθύνεται λέγοντας του «Επαμεινώνδα ανεπαύθην. Είμαι ευχαριστημένος…»
Δύο μέρες μετά έμαθε από τους γείτονες και τους συγγενής του ότι πέθανε την ημέρα που είδε το παράξενο όνειρο. Κανείς δεν γνώριζε την διεύθυνση του ώστε να τον ειδοποιήσουν για την κηδεία.

Έρευνες και Επιστήμη
Κάποιες επιστημονικές εξηγήσεις…
Η εταιρία Ψυχικών Ερευνών, υπό την προεδρία του Άγγελου Τανάγρα, προσπαθούσε κάθε φορά που ερχόταν σε επαφή με παραφυσικά φαινόμενα να δίνει όσο το δυνατόν πιο επιστημονικές εξηγήσεις.
Έτσι και στα δύο παραπάνω περιστατικά, υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να μάθουμε το συμπέρασμα των επιστημόνων της εταιρίας, μιας και η εξήγηση αυτών ξεχωρίζει τις παραπάνω διηγήσεις από τις τόσες ιστορίες που καθημερινά ακούμε κρατώντας δικαιολογημένα δύσπιστη στάση απέναντί τους.
Στο πρώτο περιστατικό λοιπόν, σύμφωνα πάντα με την εταιρία, διακρίνεται το φαινόμενο της Τηλεπάθειας Αναπαραστατικής Μορφής. Το βράδυ που είδε το προφητικό όνειρο, ο Γαρμπής βρισκόταν σε ένα στάδιο ύπνου όπου παρατηρείται «μείωση των υλικών αισθήσεων».
Η δεύτερη περίπτωση πρόκειται επίσης για φαινόμενο τηλεπάθειας, το οποίο προκάλεσε πιθανόν κάποιος που έμαθε αμέσως τον θάνατο και γνώριζε τη σχέση συγγένειας θανούντος και Γαρμπή. Υπάρχει βέβαια η περίπτωση το όνειρο να προέρχεται κατ’ ευθείαν από το θανούντα, ένα πολύ συχνό φαινόμενο με την ονομασία Τηλεπάθεια Ανακοινωτικής ή Αποχαιρετιστικής Μορφής.

Κοινωνία, Παραφυσικό και Χλευασμός
Βέβαια, τα παραπάνω συμπεράσματα μπορεί να έγιναν από μέλη της επιστημονικής κοινότητας αλλά δεν παύουν να είναι αδύναμα. Μην ξεχνάμε ότι παρουσιάστηκαν το 1927, δεκάδες χρόνια πριν. Την εποχή εκείνη η επιστήμη δεν είχε καμία σχέση με την τωρινή, βρισκόταν σε πρώιμο στάδιο.
Λογικό είναι οι παραπάνω εξηγήσεις να μοιάζουν σε εμάς ξένες, δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε ότι τότε είχαν ιδιαίτερη βαρύτητα και ότι έγιναν από επιφανείς και διακεκριμένους επιστήμονες. Τότε η επιστήμη δυσκολευόταν να αγνοήσει ως απλές ιστορίες τις μαρτυρίες τόσων ανθρώπων που βίωναν φαινόμενα πέρα από την κοινή λογική.
Από τότε μέχρι σήμερα άλλαξαν πολλά, αλλά κυρίως η πλειονότητα των ανθρώπων πείστηκε να κρατάει τα μάτια κλειστά και να εθελοτυφλεί όταν γίνεται μάρτυρας περίεργων περιστατικών. Σε κάθε γωνιά πλέον, ο χλευασμός της κοινωνίας καραδοκεί με σκοπό να κρατήσει στόματα κλειστά, όσα στόματα έχουν βιώσει κάτι ενάντια στην κοινή λογική.


Το παρόν κείμενο αποτελεί κεφάλαιο του βιβλίου "Η Ελλάδα του Παραφυσικού" του Νικόλαου Κουμαρτζή, το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα μέσω του Ψ Blog και του Amazon.com.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου