Τρίτη 11 Αυγούστου 2009

Οι Εκπλήξεις του Ψ Blog για το 2009-10

Μετά από έναν ανενεργό διαδικτυακό μήνα στο Ψ blog λόγω τεχνικών προβλημάτων και αγορά ενός MacBook Pro της Apple για μεγαλύτερη ασφάλεια και σιγουριά στη δουλειά μου (ελπίζω να μην είναι τυχαίο ότι οι μεγαλύτεροι σύγχρονοι παραψυχολόγοι -όπως ο Dr. Rupert Sheldrake- επιλέγουν προϊόντα της Apple για τις ερευνητικές τους εργασίες) επιστρέφουμε με ένα post-ενημέρωση. Ας προχωρήσουμε λοιπόν αναφέροντας όσα projects έχουν ολοκληρωθεί και θα δημοσιευθούν σύντομα στο Ψ Blog, αλλά και μερικές από τις συμφωνίες που έχουμε κλείσει κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού για συμμετοχή σε διεθνή projects της παραψυχολογικής κοινότητας.

Ελλάδα του Παραφυσικού
Κατ' αρχάς, η επιμέλεια του βιβλίου Η Ελλάδα του Παραφυσικού ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες και είναι πλέον έτοιμο προς δημοσίευση. Μέσα στον Αύγουστο θα ξεκινήσει και το layout του βιβλίου που θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένη συλλεκτική έκδοση, παράλληλα με αυτό όμως θα ξεκινήσει η δημοσίευση των επιμέρους κεφαλαίων του βιβλίου στο παρόν blog. Για περισσότερα, μείνετε συντονισμένοι σε αυτή τη σελίδα.

Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας
Επίσης, πρόσφατα είχα την τιμή να είμαι ο πρώτος που πήρε στα χέρια του την αγγλική έκδοση της Livre Blanc de la Parapsychologie (μετάφραση: Λευκή Βίβλος της Παραψυχολογίας), της έρευνας του Institut Metapsychique International του Παρισίου (της Γαλλικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών) όπου για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία της Παραψυχολογίας έγινε καταγραφή όλων των ακαδημαϊκών τμημάτων, ερευνητικών εργαστηρίων, ινστιτούτων, κοινοτήτων, εταιριών και ανεξάρτητων επιστημόνων-ερευνητών παγκοσμίως που ασχολούνται με τις ψυχικές έρευνες.
Η αρχική έκδοση είναι στα γαλλικά και ήταν ελεύθερα προσβάσιμη για κάθε ενδιαφερόμενο από το Νοέμβριο του 2008. Η αγγλική έκδοση είναι ακόμα υπό επεξεργασία και θα διατεθεί στο κοινό λογικά έως τα τέλη του 2009. Για περισσότερα σχετικά με τη Livre Blanc de la Parapsychologieι δείτε το παρακάτω link: http://www.metafysiko.gr/forum/showthread.php?t=4735
Μέσα στον Αύγουστο θα μελετήσω την εν λόγω έρευνα ώστε να ετοιμάσω ένα κείμενο-περίληψη της σύγχρονης κατάστασης στην ακαδημαϊκή παραψυχολογία ανα την υφήλιο, το οποίο και θα δημοσιευθεί αρχικά στο Ψ Blog. Επίσης, θα υπάρχει ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο στη σύγχρονη κατάσταση της παραψυχολογίας και στο Livre Blanc de la Parapsychologie στο επόμενο προσωπικό μου βιβλίο, το οποίο και θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2010 από ελληνικό εκδοτικό οίκο.

Συμμετοχή σε Διεθνές Project της Παραψυχολογικής Κοινότητας
Στα πλαίσια της συνεργασίας που έχω αναπτύξει με μέλη του Institut Metapsychique International στα πλαίσια της έρευνας για το Livre Blanc de la Parapsychologie (ήμουν ένας από τους τρεις σύνδεσμους των ερευνητών για την τωρινή κατάσταση στην Ελλάδα), αποφασίστηκε η διεθνής συνεργασία μεταξύ Γάλλων και Ελλήνων ερευνητών για τη δημιουργία του portal που θα φιλοξενεί όλα τα στοιχεία της έρευνας.
Απώτερος στόχος είναι το εν λόγω portal να αποτελέσει το σημείο αναφοράς στο διαδίκτυο σχετικά με το τι συμβαίνει ανά πάσα στιγμή στην παραψυχολογική κοινότητα παγκοσμίως, με συχνές ανανεώσεις για νέα ερευνητικά projects, κέντρα, πανεπιστημιακά προγράμματα, ινστιτούτα, έρευνες κ.λπ. Αποτελεί ένα άκρως φιλόδοξο project (100% εφικτό και άμεσα υλοποιήσιμο), το οποίο θα βοηθήσει ουσιαστικά την παγκόσμια ακαδημαϊκή κοινότητα της παραψυχολογίας και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο Έλληνες ερευνητές του χώρου (μετά από 60-70 χρόνια και την προσφορά του Άγγελου Τανάγρα).
Περισσότερες πληροφορίες θα δημοσιευθούν σύντομα μέσα από το Ψ Blog.

Προετοιμασία του 1ου Βιβλίου Παραψυχολογίας στην Ελλάδα
Τέλος, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού αποφασίστηκε η έναρξη της έρευνας για την προετοιμασία του 1ου βιβλίου στην Ελλάδα για την ακαδημαϊκή-επιστημονική παραψυχολογία. Ανάμεσα στα άλλα, στο βιβλίο θα υπάρχει εκτενής αναφοράς για το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον της παραψυχολογικής κοινότητας, πλήθος στοιχείων για το τι έχει αποδειχθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα σχετικά με παραφυσικά φαινόμενα, τι έρευνες πραγματοποιούνται σήμερα και που, που μπορεί να σπουδάσει κάποιος παραψυχολογία κ.ά.
Επίσης, ο βασικός κορμός του βιβλίου θα είναι μία σειρά κεφαλαίων που το κάθε ένα θα αναφέρεται σε ένα παραφυσικό φαινόμενο όπως η τηλεπάθεια, το deja vu, η τηλεκίνηση, η ενσυναισθησία κ.ά. Σε κάθε κεφάλαιο θα υπάρχουν ορισμοί, τι έρευνες έχουν γίνει και τι έχει αποδειχθεί, ποια είναι η πειραματική προσέγγιση για κάθε φαινόμενο, δηλώσεις από επιστήμονες που ασχολήθηκαν με το φαινόμενο, σπάνιες φωτογραφίες από πειράματα, θα προτείνεται εξειδικευμένη βιβλιογραφία για περαιτέρω μελέτη, ενώ θα προτείνονται επίσης και δύο πειράματα: το ένα σχετικά απλό ώστε να μπορεί να πραγματοποιηθεί από κάθε αναγνώστη και το άλλο πιο σύνθετο (και πιο αξιόπιστο) που θα απευθύνεται σε επιστήμονες διαφορετικών κάθε φορά κλάδων.
Το βιβλίο ευελπιστώ πως θα κυκλοφορήσει στα τέλη του 2010, μιας και αυτή την περίοδο βρίσκομαι σε συζητήσεις με τον εκδοτικό οίκο που συνεργάζομαι τα τελευταία χρόνια. Θα γίνει σχετική ανακοίνωση στο Ψ Blog όταν θα υπάρχουν νεότερα...

Σε όλα τα παραπάνω θεωρώ αυτονόητο πως πρέπει να προσθέσετε έρευνες, άρθρα, μελέτες, συνεντεύξεις, βιογραφίες, πειράματα, psychic news κ.λπ. του γράφοντα (σ.σ.ο.: Νικόλαου Κουμαρτζή) που ούτως ή άλλως δημοσιεύονται στο Ψ Blog από την ημέρα της δημιουργίας του.
Στόχος της συντακτικής ομάδας του Ψ Blog είναι το ακαδημαϊκό έτος 2009-10 το προσφερόμενο έργο να είναι πολύ πιο πλούσιο και ουσιαστικό.

Με εκτίμηση,
Νικόλαος Κουμαρτζής
και συντακτική ομάδα του Ψ Blog

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου