Κυριακή 28 Ιουνίου 2009

Πρόλογος: Στόχοι και Mορφή του Βιβλίου

Όπως κάθε βιβλίο οφείλει να κάνει για να δικαιολογήσει την ύπαρξη του, έτσι και αυτό έχει έναν απλό και συνάμα δύσκολο στόχο: να δείξει στους αναγνώστες του ότι τα παραφυσικά φαινόμενα, η μεταφυσική φιλοσοφία και η επιστήμη δεν είναι πεδία εχθρικά. Αντιθέτως μάλιστα, από τις απαρχές της ανθρώπινης ιστορίας συνδέονταν σε τέτοιο βαθμό ώστε να μπορούμε σήμερα να ισχυριστούμε με σχετική ασφάλεια πως επιστήμη δίχως μεταφυσική δεν δύναται να νοείται.

Το βιβλίο αυτό δεν προσπαθεί να αποδείξει τον παραπάνω ισχυρισμό. Αυτό που προσπαθεί να κάνει είναι να προσφέρει πρόσβαση προς όσα στοιχεία είναι αρκετά, ώστε ο μέσος αναγνώστης να «ανακαλύψει» αυτό που πρότερα θεωρούσε αδύνατο: πως μεταφυσική, παραφυσικό και επιστήμη όχι μόνο δύναται να συνεργαστούν και να συνυπάρξουν, αλλά είναι αδύνατον η επιστήμη να πορευτεί και να εξελιχθεί δίχως τα παραπάνω.


Δομή του Βιβλίου

Με απώτερο στόχο το παραπάνω, το παρόν σύγγραμμα χωρίζεται σε πέντε θεματικές ενότητες: την εισαγωγή, τα μέρη Α, Β και Γ, καθώς και τέλος τα παραρτήματα.

Στην εισαγωγή παρουσιάζεται συνοπτικά η πορεία της επιστήμης, της μεταφυσικής φιλοσοφίας, καθώς και των ψυχικών ερευνών στην Ελλάδα.

Μέσω ετυμολογικών αναλύσεων, αναφορών σε αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους, ιστορικών στοιχείων πάνω στη συνεργασία επιστήμης και παραφυσικού στην Ελλάδα κ.ά. παρουσιάζεται η πορεία της συνεργασίας αυτής στη χώρα μας.


Το Μέρος Α αφορά μερικές εκ των σημαντικότερων περιπτώσεων επιστημονικής έρευνας παραφυσικών φαινομένων στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα έρευνες πάνω στις επιθανάτιες εμπειρίες, τα προφητικά όνειρα, την τηλεπάθεια, την τηλεκίνηση, τη μεταβίβαση σκέψης κ.ά.

Το κάθε κεφάλαιο χωρίζεται νοητά σε δύο μέρη: αρχικά παρουσιάζονται ορισμένες ενδεικτικές παραφυσικές εμπειρίες και στη συνέχεια η επιστημονική προσέγγιση αυτών μαζί με κάποια συμπεράσματα της τότε ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.


Στο Μέρος Β παρουσιάζεται μία συζήτηση με τους πλέον κατάλληλους ακαδημαϊκούς στην Ελλάδα και το εξωτερικό πάνω στη μεταφυσική φιλοσοφία και τα παραφυσικά φαινόμενα, καθώς και τον τρόπο προσέγγισης τους από την επιστήμη. Η εν λόγω συζήτηση αποτελείται από δύο συνεντεύξεις στον συγγραφέα του βιβλίου: από τον πρόεδρο της British Society for Psychical Research, καθηγητή John Poynton και από τον Κοσμήτωρα της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, καθηγητή Θεοδόση Πελεγρίνη.


Το Μέρος Γ αποτελεί έναν μικρό οδηγό σχετικά με τον τρόπο που ένας σύγχρονος άνθρωπος μπορεί να ασχοληθεί επιστημονικά με την έρευνα των παραφυσικών φαινομένων, μέσα από πανεπιστημιακές σπουδές στον ακαδημαϊκό κλάδο της παραψυχολογίας. Μάλιστα, παρατίθεται στο τέλος ένας εκτενέστατος κατάλογος με τα σημαντικότερα πανεπιστημιακά ιδρύματα, ερευνητικά εργαστήρια και διεθνή έντυπα που ασχολούνται με την επιστημονική έρευνα των παραφυσικών φαινομένων, στα οποία και κάθε αναγνώστης μπορεί να απευθυνθεί ή να αποκτήσει πρόσβαση.


Η πέμπτη και τελευταία ενότητα του βιβλίου με τίτλο Παραρτήματα περιέχει όλα τα στοιχεία που στηρίζουν τα όσα παρουσιάζονται στα Μέρη Α & Β.

Πιο συγκεκριμένα, στο Παράρτημα Ι: Η θεωρία της Ψυχοβολίας και ο Άγγελος Τανάγρας παρουσιάζεται εν συντομία η ζωή και το έργο του (μοναδικού ιστορικά) προέδρου της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, Άγγελου Τανάγρα. Επίσης, παρατίθεται χωρίο του ιδίου στο οποίο αναλύει τη θεωρία της ψυχοβολίας (προσωπική θεωρία), καθώς επίσης και τις αντιδράσεις της διεθνούς κοινότητας ψυχικών ερευνών ως προς τα όσα υποστήριζε.

Στο Παράρτημα ΙI: Παραφυσικές Εμπειρίες παρατίθεται ένα μικρό κομμάτι (λόγω περιορισμένου χώρου) από το αρχείο εμπειριών που έχω στην κατοχή μου, το οποίο και συγκεντρώθηκε με επικοινωνία με αναγνώστες κατά τη διάρκεια των δύο ετών που δημοσιευόταν η στήλη Ελλάδα του Παραφυσικού στο περιοδικό Μυστική Ελλάδα, καθώς και τον πρώτο καιρό που η στήλη Ψυχικές Έρευνες δημοσιευόταν στο περιοδικό mystery. Στόχος του παραρτήματος είναι να δείξει ότι οι παραφυσικές εμπειρίες δεν είναι ένα φαινόμενο που εκδηλώνεται ανάλογα με τις διάφορες συνθήκες της εκάστοτε περιόδου, μήτε παρουσιάζεται και εξαφανίζεται δίχως λόγο. Τα παραφυσικά φαινόμενα είναι υπαρκτά και υφίσταται παντού και πάντα, σε κάθε χρονική περίοδο της ανθρωπότητας, ακόμη και σήμερα. Μέσα από τις εμπειρίες των αναγνωστών που παραθέτω, ο παραπάνω ισχυρισμός γίνεται εύκολα κατανοητός.

Στο Παράρτημα ΙIΙ: Μέλη και Συνεργάτες της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών παρουσιάζονται όλοι οι επιστήμονες, ακαδημαϊκοί και επιφανείς Έλληνες που συμμετείχαν στις δραστηριότητες της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών των αρχών του 20ου αιώνα. Έτσι, μέσα στις σελίδες του παραρτήματος θα δείτε ότι με τις ψυχικές έρευνες είχε ασχοληθεί η αφρόκρεμα της ελληνικής επιστημονικής κοινότητας της εποχής. Επιπλέον, ονόματα όπως οι A. Einstein, J. Maxwell και Marie Curie αποτελούν την καλύτερη απόδειξη ότι η ελληνική επιστημονική κοινότητα δεν αποτελούσε το μόνο ανάλογο παράδειγμα, μιας και η ενασχόληση της επιστήμης με τα παραφυσικά φαινόμενα αποτελούσε παγκόσμιο γεγονός μόλις πριν από έναν αιώνα.

Τέλος, στο Παράρτημα ΙV: Φωτογραφικό Υλικό παρουσιάζονται κάποιες σπάνιες φωτογραφίες από τους συμμετέχοντες στις εκδηλώσεις της Ελληνικής Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, από τις ίδιες τις εκδηλώσεις, αλλά και φωτογραφίες από τα πειράματα που πραγματοποιούνταν.


Στόχος: Επαναπροσέγγιση Μεταφυσικής και Επιστήμης

Κάπως έτσι, το μικρό αυτό βιβλίο μέσω των στοιχείων που φέρει στις σελίδες του ευελπιστώ να εκπληρώνει το σκοπό του: να εισάγει το μέσο αναγνώστη στο χώρο της επιστημονικής προσέγγισης των παραφυσικών φαινομένων και της μεταφυσικής φιλοσοφίας. Το παραφυσικό, η μεταφυσική και η επιστήμη δεν αποτελούν ξένα σώματα, αλλά συνεργάτες από αρχαιοτάτων χρόνων. Η εποχή μας μοιάζει να έχει ξεχάσει την τόσο σημαντική αυτή λεπτομέρεια.

Ευελπιστώ το παρόν σύγγραμμα να καταφέρει να παρουσιάσει ικανοποιητικά τα όσα υπόσχεται, τοποθετώντας ένα μικρό λιθαράκι στην προσπάθεια επαναπροσέγγισης μεταφυσικής φιλοσοφίας και επιστήμης που προσπαθείται τα τελευταία χρόνια μέσω μίας ενεργής κοινότητας νέων ανθρώπων, της αυριανής ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.


γράφει ο
Νικόλαος Κουμαρτζής


Το παρόν κείμενο αποτελεί κεφάλαιο του βιβλίου "Η Ελλάδα του Παραφυσικού" του Νικόλαου Κουμαρτζή, το οποίο κυκλοφορεί σε περιορισμένα αντίτυπα μέσω του Ψ Blog και του Amazon.com.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου