Πέμπτη 25 Ιουνίου 2009

Κατοικίδια "Μέντιουμ"! (πειράματα)

Αποτελεί συχνό φαινόμενο, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, άνθρωποι να υποστηρίζουν ότι τα κατοικίδιά τους φέρουν τηλεπαθητικές ικανότητες ή ακόμα πιο συγκεκριμένα ότι έχουν μία… «6η αίσθηση».
Άλλωστε, έρευνες και βιβλία πάνω στην εκπαίδευση των ζώων συχνά λαμβάνουν ως δεδομένο ότι τα κατοικίδια ζώα, όπως οι σκύλοι και οι γάτες, ανταποκρίνονται στις σκέψεις των ιδιοκτητών τους (Woodhouse, 1980).
Στο παρελθόν πραγματοποιήθηκαν κάποιες ιδιαίτερα πρωτοποριακές έρευνες πάνω στο εν λόγω φαι-νόμενο από γνωστούς ερευνητές του πεδίου των ψυχικών ερευνών, όπως οι Rhine, Feather και Pratt.
Αρκετές εξ αυτών κατέληγαν στο συμπέρασμα ότι πολλοί άνθρωποι παρατηρούσαν πως τα κατοικίδιά τους συχνά έμοιαζαν να μπορούν να διαβάσουν το μυαλό τους, αντιδρώντας στις προθέσεις και τις σκέψεις τους. Κάποιοι, προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, υπέθεταν ότι η επικοινωνία αυτή στηριζό-ταν στην τηλεπάθεια.

Ως επί το πλείστον όμως, ακόμα και αυτές οι λιγοστές έρευνες παρέμειναν στην αφάνεια, ενώ κάποιες ούτε καν δημοσιεύτηκαν. Έτσι, οι πραγματικές ή μη ψυχικές δυνάμεις των κατοικίδιων ζώων αγνοή-θηκαν τόσο από το σύνολο των συμβατικών επιστημών, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο, όσο και από την πλειονότητα των ίδιων των παραψυχολόγων!

Ένα στα Δύο Κατοικίδια Ζώα είναι Ψυχικοί Διάμεσοι!
Κάπως έτσι, εν έτη 1994, ο Rupert Sheldrake ασχολήθηκε εκ νέου με το φαινόμενο, δημοσιεύοντας μέρος των αποτελεσμάτων του στο βιβλίο Seven Experiments that Could Change the World. Τρία έτη αργότερα προχώρησε στην πρώτη σχετική στατιστική έρευνα, σε μία προσπάθεια να βρει απαντήσεις σε τόσα αναπάντητα ερωτήματα.
Η έρευνα έγινε σε συνεργασία με την ερευνήτρια Pam Smart, στην κωμόπολη Ramsbottom της Βορει-οδυτικής Αγγλίας, και πραγματοποιήθηκε σε 394 οικίες, οι ένοικοι των οποίων κλήθηκαν να απαντή-σουν μέσω τηλεφωνικών συνεντεύξεων σε μία σειρά από προκαθορισμένες ερωτήσεις.
Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν εντυπωσιακά: το 50% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι πιστεύουν πως τα ζώα τους είναι τηλεπαθητικά! Περαιτέρω ανάλυση των αποτελεσμάτων αποκάλυψε νέες πτυχές του παράδοξου αυτού φαινομένου.
Ας τα πάρουμε όμως από την αρχή. Από τα 394 σπίτια που ερωτήθηκαν, το 51.3% είχε κατοικίδια ζώα, κάτι που συμπίπτει και με το αντίστοιχο ποσοστό ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου (50%) και επι-τρέπει τη γενίκευση των αποτελεσμάτων. Επίσης, αξιοσημείωτο ήταν και το γεγονός ότι τα ποσοστά μεταξύ σκύλων και γατιών διέφεραν παρασάγγας, δείχνοντας έτσι ότι η σχέση μεταξύ ανθρώπου και σκύλου είναι συνήθως πιο στενή.
Προχωρώντας στα αποτελέσματα της έρευνας, στην ερώτηση: «Έχετε ποτέ προσέξει κάποιο από τα κατοικίδιά σας να ταράζεται λίγο πριν κάποιο μέλος της οικογένειάς σας επιστρέψει σπίτι;» απάντησε καταφατικά το 46% των ιδιοκτητών σκύλων και το 14% των ιδιοκτητών γατιών.
Στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι τα κατοικίδιά σας γνωρίζουν πότε θα βγείτε έξω, προ-τού δείξετε οποιοδήποτε φυσικό σημάδι για τις προθέσεις σας;» οι θετικές απαντήσεις σημείωσαν πο-σοστά 69% και 48% αντίστοιχα.
Παρόμοια, στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι τα κατοικίδιά σας ανταποκρίνονται στις σκέψεις ή στις σιωπηλές διαταγές σας;» τα αντίστοιχα ποσοστά θετικών απαντήσεων ανέρχονται σε 53% και 33%.
Αντίστοιχα, η διαφορά μεταξύ ιδιοκτητών σκύλου και γάτας παρέμενε στα ίδια επίπεδα στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι τα κατοικίδιά σας κάποιες φορές επικοινωνούν τηλεπαθητικά μαζί σας;» όπου σημειώθηκαν ποσοστά 54% και 37%.
Τέλος, και εδώ είναι το πλέον ενδιαφέρον, το 54% των ερωτηθέντων απάντησαν καταφατικά στην ερώτηση: «Συμφωνείτε ή διαφωνείτε ότι έστω και ένα κατοικίδιο που έχετε γνωρίσει έως τώρα ήταν τηλεπαθητικό;».
Με λίγα λόγια, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, οι κάτοικοι του Ramsbottom σε ποσοστό 54% –και με μία ακίνδυνη για πολλούς λόγους γενίκευση και οι κάτοικοι ολόκληρου του Ηνωμένου Βασι-λείου της Αγγλίας– πιστεύουν ότι τα κατοικίδιά τους είναι ψυχικοί διάμεσοι!

Ανάγκη για Περαιτέρω Πειράματα
Προσοχή όμως! Το γεγονός ότι κάποιοι άνθρωποι πιστεύουν ότι τα ζώα τους είναι ψυχικοί διάμεσοι δεν σημαίνει απαραίτητα ότι όντως είναι. Τα παραπάνω –εντυπωσιακά πραγματικά– αποτελέσματα δεν αποδεικνύουν την ύπαρξη του φαινομένου και μερικά εξ αυτών μπορούν να εξηγηθούν με βάση την απλή λογική.
Για να εξαχθούν λοιπόν σίγουρα συμπεράσματα πρέπει να πραγματοποιηθεί ένα μεγάλο πλήθος πει-ραμάτων υπό ελεγχόμενες συνθήκες. Πειράματα που μπορείτε να πραγματοποιήσετε και εσείς με τη γάτα ή το σκύλο σας, συμβάλλοντας έτσι στην εξήγηση του φαινομένου!

Πειραματιστείτε με το Σκύλο ή τη Γάτα σας!
Έχοντας δει ότι 1 στους 2 ανθρώπους πιστεύει ότι το κατοικίδιό του είναι «μέντιουμ», είναι φυσικό επακόλουθο να αναρωτηθούμε και για το δικό μας. Πώς θα ελέγξουμε όμως κατά πόσο έχει ψυχικές ικανότητες;
Πρώτα απ’ όλα και προτού τη διενέργεια οποιουδήποτε πειράματος, αρχίστε να προσέχετε τις κινήσεις του κατοικίδιού σας. Παρατηρήστε πώς αντιδράει όταν κάθεται δίπλα σας. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να αναπαραγάγετε εσωτερικά –δίχως δηλαδή να δείξετε οποιοδήποτε εξωτερικό σημάδι που θα σας πρόδιδε– κάποια δυνατά συναισθήματα (όπως οργή, θλίψη, υπερβολική ευτυχία, κ.λπ.), φέρνοντας ίσως στο νου σας κάποιο αντίστοιχο και πρόσφατο περιστατικό που έχετε ζήσει, ώστε τα συναισθήμα-τά σας να είναι όσο το δυνατόν πιο πειστικά, και παρατηρήστε τη συμπεριφορά του.
Αν δεν δείτε τις αντιδράσεις που θα θέλατε, μην απογοητεύεστε, μιας και ακολουθήσατε τον πιο γρή-γορο, όμως και πλέον ανορθόδοξο τρόπο ελέγχου. Το πλέον ενδεδειγμένο είναι να παρατηρείτε το κα-τοικίδιό σας όταν αισθάνεστε αυθόρμητα τα παραπάνω συναισθήματα, κάτι που πιθανόν θα σας πάρει αρκετό καιρό.
Σε δεύτερη φάση, είτε το παραπάνω απλό πείραμα αποδειχθεί επιτυχημένο είτε όχι, προχωρήστε σε ένα πιο περίπλοκο μα συνάμα και πιο αξιόπιστο. Αφήστε το κατοικίδιό σας σε ένα δωμάτιο και τοπο-θετήστε σε αυτό μία κάμερα. Ενεργοποιήστε τη να καταγράφει το δωμάτιο και κλείστε την πόρτα ώστε να μην μπορεί το ζώο να φύγει από το οπτικό της πεδίο. Μην ξεχάσετε να ενεργοποιήσετε στη μηχανή την ένδειξη της ώρας, ώστε να γνωρίζετε πότε ακριβώς έλαβε χώρα οτιδήποτε.
Στη συνέχεια, βγείτε από το σπίτι για κάποια ολιγόωρη ενασχόληση (2-3 ώρες το πολύ, ώστε να μη βασανίσετε και το κατοικίδιο κρατώντας το κλεισμένο σε ένα δωμάτιο) και επιστρέψτε σε αυτό με έναν τρόπο διαφορετικό από το συνηθισμένο σας. Δηλαδή, εφόσον συνηθίζετε να παίρνετε το ασανσέρ για να ανέβετε στο διαμέρισμά σας, τώρα χρησιμοποιήστε τη σκάλα ή ανεβείτε ένα δύο ορόφους πιο ψηλά και κατεβείτε με τα πόδια.
Όταν πλέον μπείτε στο σπίτι, ελέγξτε στην κάμερα τις αντιδράσεις που είχε το κατοικίδιό σας κατά την απουσία σας, αλλά κυρίως κατά το χρονικό σημείο της επιστροφής σας. Πότε άρχισε να ταράζεται και να κινείτε νευρικά; Πόση ώρα προτού φτάσετε; Εντάθηκε σταδιακά η ταραχή του; Είναι πιθανόν να σας άκουσε, να σας μύρισε ή να σας είδε καθώς φτάνατε στο σπίτι;
Κάποιοι πιθανοί τρόποι για να αποκλείσετε τις όποιες λογικές ερμηνείες του φαινομένου είναι π.χ. να βάλετε να παίζει απαλή μουσική στο σπίτι πριν φύγετε, για να μην μπορεί να σας ακούσει όταν θα επι-στρέφετε, να ενεργοποιήσετε τον κλιματισμό για τις μυρωδιές και να κλείσετε καλά τα παντζούρια, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα να σας δει.
Όποια και να είναι τα αποτελέσματα των πειραμάτων σας, ή ακόμα και αν δεν προχωρήσατε σε πειρα-ματισμούς, αλλά έχετε αντίστοιχες εμπειρίες με το κατοικίδιό σας που να σας κάνουν να πιστεύετε ότι έχει ψυχικές δυνάμεις, επικοινωνήστε μαζί μας. Κάθε αναγνώστης μπορεί να συμβάλει στην εξήγηση του παραπάνω φαινομένου, και ελπίζω να το κάνουν αρκετοί.

γράφει ο
Νικόλαος Κουμαρτζής

Πηγές
* Campbell, R.C., Statistics for Biologists. Cambridge University Press, 1989.
* Gaynard, T.J., Young People and the Paranormal. JSPR 58, 1992.
* Sheldrake, R., Seven Experiments that Could Change the World, London: Fourth Estate, 1994.
* Sheldrake, R. & Smart, P., Psychic Pets: A Survey in North-West England, Journal of the Society for Psychical Research 61, 1997.
* Rhine, J.B., The Present Outlook on the Question of Psi in Animals, JP 15, 1951.
* Rhine, J.B. and Feather, S.R., The Study of Cases of "Psi-Trailing" in Animals, JP 26, 1962.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου